Checklist: een authentieke en converterende salespagina in 7 stappen

Eveschrijven

Je hebt je salespagina geschreven, maar er mist iets … het voelt niet écht als ‘jij’. En je ideale klant voelt dat ook. Een veelgemaakte fout die creatieve ondernemers maken is dat ze een salespagina schrijven vanuit wat ze denken dat de ideale klant wil horen. In plaats vanuit hun eigen stem. 

Hierdoor wordt je salespagina direct heel salesy zonder inhoud. Zonder verbinding. Je ideale klant wil namelijk weten wat jíj voor diegene kan betekenen. Die wil niet alleen lezen dat ie met jouw dienst fantastische resultaten gaat behalen. Diegene wil lezen dat jij ‘m snapt en ontdekken waarom jij de beste keuze bent. 

Teksten als "Dit aanbod zie je nergens en is perfect voor jou", "Stap nu in voordat het te laat is", "Van trekken aan klanten naar klanten in overvloed" zeggen niet zo veel zonder authentieke stem. Want wat betekent dit? Welk onderliggend probleem los je op? En welk resultaat kan je ideale klant van jou verwachten? Want het gaat bijvoorbeeld uiteindelijk niet om klanten in overvloed, het gaat om een steady omzet waardoor je meer kunt reizen of wat dan ook. 

Voor een converterende salespagina moet het authentiek zijn. Je ideale klant moet de verbinding voelen met jou en je aanbod, anders gaat ie niet over tot actie. Door onderstaande 7 stappen te volgen zorg je voor een authentieke en converterende salespagina! 

1. Schrijf vanuit jouw unieke stem.
Dit doe je door te schrijven zoals je praat. Verlies jezelf niet in verkooptaal of beloftes zonder inhoud om zogenaamd krachtig over te komen. Houd het bij jezelf en schrijf vanuit wat jíj te bieden hebt aan je ideale klant. 
 
2. Spreek je ideale klant direct aan. 
Gebruik woorden die je ideale klant ook gebruikt om het probleem of het verlangen te omschrijven. Het is ook belangrijk dat je het zo specifiek mogelijk maakt en de kern raakt. Dus schrijf niet op je salespagina dat je ideale klant 10x meer klanten gaat aantrekken met jouw aanbod, maar richt je op het onderliggende probleem of verlangen: "Nooit meer geldzorgen door ... [benoem aanpak/strategie]" of "Droom jij van je eerste 10K maand? Zo maak je van jouw droom realiteit!". En wat ook belangrijk is, is dat jij je ideale klant direct aanspreekt door 'jij/je' te gebruiken. Dus schrijf niet over 'de ondernemer' (of een andere doelgroep), maar richt je op je ideale klant.  
 
3. Zorg voor een krachtige opening. 
Net als met elke tekst wil jij direct de aandacht grijpen. Dus ook op je salespagina. Een krachtige opening bestaat uit een herkenbaar probleem of verlangen. In welke situatie zit je ideale klant nu? Waar loopt diegene tegenaan? Wat is het verlangen? Welk resultaat wil diegene behalen? Maak hiervan een korte, krachtige zin (of twee) en zet dit bovenaan je salespagina. Bijvoorbeeld: "Optimaliseer jouw website teksten om doelgericht je ideale klant aan te spreken voor meer conversie en groei". 
 
4. Maak het persoonlijk. 
Je ideale klant koopt niet zomaar iets. Er is een connectie nodig en daarom is het belangrijk dat jij je salespagina persoonlijk maakt. Je hoeft niet heel je levensverhaal te delen, maar deel jouw waarom. Waarom bied jij dit aan? Waarom doe je wat je doet? Misschien liep jij tegen hetzelfde aan als je ideale klant of heb je dezelfde dromen. Wanneer jij je salespagina persoonlijk maakt, maak je jouw aanbod tastbaarder, voelt je ideale klant eerder dat jij 'm begrijpt en onderneemt ie sneller actie.

De 7 stappen voor een authentieke en converterende salespagina 

5. Maak de transformatie duidelijk. 
Dit vinden veel ondernemers moeilijk, omdat het gaat om het doen van een belofte. Want iedereen is anders en wat als je de belofte niet kunt waarmaken?! Ik vind dit ook lastig, voor mezelf. Wanneer ik website teksten voor andere ondernemers schrijf vind ik dit juist heel makkelijk en leuk om te doen. Want dit maakt je teksten krachtiger. Wat helpt is om het resultaat duidelijk te hebben voor jezelf. Wat is het dat je ideale klant bereikt met dit aanbod? Welk gevoel wil je meegeven? Maak dit zo concreet mogelijk. Schrijf niet als interieurontwerper dat je een mooier interieur oplevert. Maar speel in op de transformatie; wat verandert er voor je ideale klant na het kopen van je aanbod? Niet alleen het interieur, maar ook het gevoel van een passend thuis, een interieur dat werkt, een interieur waarin je kunt ontspannen, een interieur dat in plaats van chaos rust geeft ... zorg dat het gevoel duidelijk naar voren komt. 
 
6. Deel social proof.
Social proof, zoals reviews, is zo belangrijk. Zeker op je salespagina. Want mensen identificeren zich met mensen, waardoor de mening van anderen veel impact maakt. Zorg dat je social proof deelt over je aanbod, maar ook over jezelf. Schrijf je een salespagina over een nieuw aanbod en heb je nog geen social proof? Deel dan bijvoorbeeld stukjes van reviews die je al wel hebt over jezelf en hoe anderen het hebben ervaren om met jou samen te werken.  
 
7. Eindig met een sterke call to action.
Je call to action is net zo belangrijk als de rest van je salespagina. Dit is namelijk hét moment om je ideale klant het laatste duwtje te geven om je aanbod te kopen. Maak nog een keer duidelijk waarom je ideale klant jouw aanbod moet kopen en waarom ie voor jou moet kiezen. Zorg dat er direct een actie beschikbaar is, zoals het aanbod kopen of een kennismakingsgesprek inplannen.  

Sla deze pagina op en maak ’m favoriet, zodat je de 7 stappen voor je salespagina altijd bij de hand hebt!

De 7 stappen voor een authentieke en converterende salespagina