Meer over:

delen

January 10, 2022

Hoe bouw je een tekst op?

tips & tricks

De blog

Eveschrijven

Hoe bouw je een tekst op? Eén van de meest gestelde vragen, want waar begin je? Je hebt vaak wel een onderwerp in je hoofd waar je het over wilt hebben, maar het logisch opschrijven … ja, dat is soms een uitdaging. Maar ik help je er graag bij! Een goede tekst begint met jouw doel, doelgroep en een duidelijke call to action.

Bepaal het doel van jouw tekst

Voordat je aan een tekst begint, bepaal je eerst het doel. Wat wil je met jouw tekst bereiken? Wil je mensen informeren over jouw nieuwe aanbod of wil je dat jouw potentiële klant een echte klant wordt? Wanneer jouw doel helder is, kun je veel gerichter schrijven en maak je jouw tekst krachtiger.⁠

Bepaal je doelgroep

En voor wie schrijf je je tekst, eigenlijk? Wie wil je aanspreken? Schrijf je voor een leeftijdscategorie van 16 t/m 22 jaar of richt jij je op 40+’ers? Om ervoor te zorgen dat je jouw doelgroep écht aanspreekt, speelt de manier van schrijven een grote rol maar ook de voorbeelden die je gebruikt. Iemand van 17 jaar zal zich niet zo snel herkennen in een voorbeeld over een walkman (iemand die ze nog wél kent 🙋🏼‍♀️?) en iemand van 46 jaar heeft misschien minder met TikTok … bepaal dus vooraf wie je wilt bereiken en schrijf dan je tekst.⁠

Goede call to action

Jouw doel en doelgroep is duidelijk, en nu? Een goede call to action. En met een goede bedoel ik een call to action die duidelijk is en past bij jouw tekst. Als je niet weet wat een call to action is: dit is de actie die jij jouw doelgroep wilt laten uitvoeren. Denk aan contact opnemen, iets downloaden, een product kopen. Om deze actie zo laagdrempelig mogelijk te houden, moet jouw call to action duidelijk en eenduidig zijn. Dus niet in een caption naar jouw ‘link in bio’ verwijzen, vragen om een reactie én om de post op te slaan. Dat kan als te veel worden gezien, waardoor mensen afhaken. Dus beter één hele duidelijke en specifieke call to action dan verschillende.⁠

Hoe nu verder?

Foto door Alana Fotografie

Natuurlijk komt er voor een goede tekst nog veel meer bij kijken, zoals slimme woorden om te gebruiken, opbouw, indeling, leesbaarheid … maar deze drie aspecten vormen een goede basis! Kun jij wel wat hulp gebruiken en/of wil je tips voor jouw tekst? Bekijk mijn aanbod en/of neem vrijblijvend vooral contact met mij op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *