Meer over:

delen

February 5, 2024

Hoe begin je met een tekst? Ik deel 5 stappen. 

tips & tricks

De blog

Eveschrijven

Er is niets zo inspiratieloos als een wit (digitaal) blaadje. De spatiebalk knippert, maar verder gebeurt er weinig. Herkenbaar? Beginnen met een tekst kan best lastig zijn, want waar en hoe begin je? Daarom deel ik 5 stappen om jou op weg te helpen. 

Hoe begin je met een tekst? 5 stappen:

  1. Schrijf op waarover je wilt schrijven. 
  1. Schrijf op waarom je hierover wilt schrijven. 
  1. Associeer en geef vorm aan het onderwerp. 
  1. Ontdek wat je allemaal hebt opgeschreven. 
  1. Begin niet bij het begin. 

1. Schrijf op waarover je wilt schrijven

Schrijf het onderwerp op waarover je wilt schrijven. Door het op te schrijven haal je het uit je hoofd en zie je het letterlijk voor je. Zo creëer je meer ruimte in je hoofd en kunnen er nieuwe ideeën ontstaan. Ideeën die je kunt gebruiken bij stap 3. 

2. Schrijf op waarom je hierover wilt schrijven 

Wat is de reden dat je hierover wilt schrijven? Wat wil je met de tekst bereiken? Waarom is het belangrijk om over dit onderwerp te schrijven? Voor wie is het onderwerp interessant en waarom? 

Door antwoord te geven op deze vragen geef jij meer richting aan je tekst en wordt het makkelijker om te beginnen met schrijven. Zie het als een kader.

3. Associeer en geef vorm aan het onderwerp

Zet voor deze stap een timer van 5 minuten en schrijf alles op wat er bij je opkomt nu jij je onderwerp en je doel voor je ziet. Stop niet tussendoor en sta niet stil bij wat je opschrijft. 

Door 5 minuten non-stop te schrijven, is er geen ruimte om na te denken en te twijfelen. Want door na te denken en te twijfelen maak je het vaak groter dan het is. De drempel om te beginnen met een tekst wordt hierdoor alleen maar hoger, waardoor je eerder afhaakt. 

4. Ontdek wat je allemaal hebt opgeschreven

Pas na die 5 minuten vrij schrijven, kijk je naar wat je allemaal hebt opgeschreven. Je zult zien dat er een heleboel ideeën naar boven zijn gekomen die jij kunt benutten! 

Misschien te veel voor je gevoel en daarom is het fijn om te markeren wat jou opvalt en sowieso wilt gebruiken voor je tekst. Denk aan bepaalde woorden, voorbeelden en invalshoeken. Twijfel je ergens over? Probeer het dan verder uit te werken; waarom zou dit in de tekst moeten? Wat voegt het toe? Als je hier geen antwoord op kunt geven, dan is dat je antwoord en past het niet in je tekst.

5. Begin niet bij het begin

Maar begin bij de input van stap 4. We hebben over het algemeen de neiging om bovenaan te beginnen, bijvoorbeeld met de titel of oneliner. Maar het is veel makkelijker om te beginnen met wat je al hebt, zonder direct iets “nieuws” te moeten bedenken. Dit kan je creativiteit enorm blokkeren. 

Dus begin met wat je al hebt en werk het verder uit. Op een gegeven moment krijg je een beter beeld van de juiste titel, goede opbouw en een krachtige call to action.  

Welke tekst stel jij uit om te schrijven?

Website tekst, salespagina, Instagram caption … welke tekst stel jij al een hele tijd uit om te schrijven? Pas deze 5 stappen toe en begin. Want als je niet begint komt het er nooit van en dat zou zonde zijn, want je hebt een reden om de tekst te schrijven. Anders zou je dit blogartikel niet lezen, toch ;)? Heb je een vraag en/of wil je persoonlijk advies? Neem contact met me op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *