Meer over:
Jij bent gaan ondernemen om te doen wat je écht leuk vindt. Of voor de vrijheid. Of misschien om een andere reden. Maar waarschijnlijk niet voor alle randzaken die je er gratis bij krijgt, zoals teksten schrijven.
Teksten schrijven voor social media, je website, mails, advertenties … als ondernemer ontkom je er niet aan om teksten te schrijven. Je kunt natuurlijk iemand hiervoor inhuren, maar alsnog zul je ook zelf teksten schrijven.
Daarom is het goed om een aantal do’s en don’ts te weten, zodat jij deze veelgemaakte schrijffouten niet maakt.
Richt jouw teksten op je ideale klant en gebruik ‘jij’ en ‘je’ (of ‘u’ als dat bij je doelgroep en bedrijf past). Zo maak jij je teksten concreter en gerichter, waardoor je ideale klant zich eerder aangesproken voelt. Bijvoorbeeld:
Stel jij bent een businesscoach en helpt startende ondernemers een bedrijf op te zetten. Dan kun je schrijven: “Als businesscoach help ik startende ondernemers met het opzetten van een bedrijf”. Maar als je zegt “Als businesscoach help ik jou om jouw bedrijf op te zetten” voelt het veel persoonlijker. Dus zorg dat je jouw ideale klant direct aanspreekt.
Ook spreek jij je ideale klant direct aan door woorden en voorbeelden te gebruiken die bij diegene past. Hiervoor is het belangrijk dat je precies weet wie je ideale klant is en waar diegene behoefte aan heeft. Dus in dit geval: waarom heeft je ideale klant hulp nodig om een bedrijf op te zetten? Waar loopt diegene tegenaan? Waarom is het ‘m nog niet gelukt? En wat wil diegene voor resultaat? Lees: niet zomaar een bedrijf, maar een succesvol bedrijf. Maak dit specifiek.
Je wilt de aandacht van je ideale klant vasthouden en daarom is het belangrijk om korte, krachtige zinnen te schrijven. Wanneer jij teksten schrijft wil je voorkomen dat er te veel informatie in 1 zin of alinea staat. Dan wordt het te veel om te processen en haakt je ideale klant af.
Dus heb je de neiging ergens een komma neer te zetten? Kijk of je hier niet beter een punt van kunt maken. En ja, ik weet het. Veel mensen hebben aangeleerd om volledige zinnen te schrijven mét komma’s. Ik ook. Maar hierdoor worden bepaalde zinnen snel te lang. Bijvoorbeeld: “Ik wilde beginnen aan een tekst, maar doordat ik een telefoontje kreeg was ik afgeleid en zat ik in plaats van in mijn eigen bubbel in de bubbel van de ander.”
Als je net zoals ik in je hoofd de tekst leest, zul je hebben gemerkt dat je bovenstaande zin net red met 1 ademhaling. Dit voelt ontprettig, waardoor je minder snel geneigd bent om door te lezen. Knip het dus op: “Ik wilde beginnen aan een tekst, maar ik kreeg een telefoontje. Het leidde mij af. Want hierdoor zat ik opeens in de bubbel van de ander in plaats van in mijn eigen bubbel.”
Deze sluit mooi aan op de vorige. Om je teksten behapbaar en overzichtelijk te houden is het goed om te zorgen voor ruimte. Denk aan korte alinea’s, witruimte tussen stukken tekst, duidelijke koppen en opsommingen.
Zo houd jij je teksten luchtig en leest je ideale klant sneller door.
Dit zie ik vaak verkeerd gaan wanneer ondernemers teksten schrijven. Zeker als het gaat om een aanbod. Je focust je op de kenmerken, terwijl je op de voordelen moet focussen. Je ideale klant wil namelijk weten ‘what’s in it for me?’. Diegene wil weten welk resultaat ie kan behalen, niet per se hoe ie dat resultaat behaalt.
En tuurlijk is het goed om te benoemen hoelang je cursus bijvoorbeeld duurt, uit hoeveel modules het bestaat en hoe je de cursus kunt volgen. Maar het gaat je ideale klant om de voordelen, om het resultaat. Dus wat levert het diegene op wanneer ie jouw cursus volgt? Zet dit centraal en schrijf op basis hiervan je tekst.
Als ondernemers wil je professioneel overkomen. Niets mis mee. Maar wat er vaak gebeurt is dat teksten worden volgepropt met moeilijke woorden. Woorden die niet bij jou en je bedrijf passen. Woorden waarmee jij niet je ideale klant aanspreekt. Dus stop hiermee.
Jij als ondernemer, wat je doet, je aanbod en je ervaring laten jouw professionaliteit zien. Je hoeft het niet ‘te bewijzen’ met moeilijke woorden.
En misschien ontkom jij er niet aan om in je werk moeilijke woorden te gebruiken. Als ze bij je passen is het geen probleem. Zorg wel voor een duidelijke uitleg, zodat je ideale klant snapt wat je bedoelt.
Wanneer teksten geen duidelijke opbouw hebben, is het lastig voor je ideale klant om het te volgen. Diegene weet niet goed wat ie kan verwachten en nog belangrijker: waar het naartoe gaat. Met als gevolg: je ideale klant haakt af.
Dus zorg voor een sterk begin om de aandacht te grijpen, schrijf een duidelijke inhoud en sluit je tekst doelgericht af. Het is heel fijn om van tevoren te bepalen waarover je een tekst wilt schrijven en met welk doel. Schrijf ook op hoe dit aansluit op de behoefte van je ideale klant. Stel je wilt als businesscoach je aanbod promoten voor startende ondernemers om samen een bedrijf op te zetten. De behoefte is bijvoorbeeld om dit stressvrij of zonder gedoe te doen. Dit is de start van je tekst: “Droom jij van een succesvol bedrijf, maar krijg je al stress als je denkt aan alles wat je moet doen? Geen zorgen, met mijn stappenplan weet je precies wanneer je wat moet doen en geniet je van deze nieuwe stap!”
De inhoud is een verdieping op de behoefte van je ideale klant. Maak het nog tastbaarder. Deel voorbeelden, ga dieper in op het gevoel. Je wilt dat je ideale klant het voelt en denkt ’YES’. Want daarna maak jij het haakje naar je aanbod en deel je bijvoorbeeld de resultaten.
Je maakt je tekst concreet met een duidelijke call to action. Wat kan je ideale klant nú doen om de situatie te veranderen en te gaan voor het YES-gevoel? Welke actie kan ie ondernemen? Verwijs bijvoorbeeld naar je website, een weggever of een gratis call.
Dit gebeurt vooral wanneer jij je aanbod wilt delen. Je wilt alles in één keer delen om je ideale klant zo goed mogelijk te voorzien van alle informatie. Maar hierdoor gaat je tekst alle kanten op en is er geen focus. En zonder focus kun je geen doelgerichte tekst schrijven.
Zie elke tekst die je schrijft als één stukje informatie. Bijvoorbeeld over je aanbod. In tekst 1 vertel je meer over het resultaat, in tekst 2 beantwoord je veelgestelde vragen, in tekst 3 deel je jouw werkwijze … ga zo maar door. Door je teksten op te delen in verschillende stukken (invalshoeken) grijp je op verschillende manieren en verschillende momenten de aandacht. En zo kom ik op de vierde don’t, namelijk …
Het is belangrijk dat jij een doel stelt voor elke tekst die jij schrijft. Want je schrijft een bepaalde tekst voor een reden, zorg dat die reden duidelijk is. Als het niet duidelijk is wat je met je tekst wilt bereiken, weet je ideale klant ook niet wat ie kan doen.
Door voor elke tekst een doel te bepalen, schrijf je veel doelgerichter en breng je direct focus aan. Hierdoor blijft je tekst overzichtelijk en kun je veel meer de diepte ingaan.
Daarnaast maakt het je call to action krachtiger. Namelijk: als je veelgestelde vragen over je aanbod uitlicht, kun je afsluiten met “Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ’m via een DM en dan kom ik zo snel mogelijk bij je terug”. Dit spreekt meer aan dan “Meer informatie in de link in bio”. Want vaak weet je ideale klant (nog) niet wat ie meer wil weten. Door je tekst specifiek te maken, wordt jouw call to action specifieker en dus doelgerichter.
Jouw ideale klant wil weten wat jíj voor ‘m kunt betekenen. Dus schrijf vanuit het perspectief van je ideale klant. Wat wil diegene weten? Aan welke informatie heeft je ideale klant behoefte? Focus op de pijnpunten en de verlangens; waar loopt je ideale klant tegenaan? Welk resultaat wil diegene bereiken?
Zorg bij het schrijven van je teksten ervoor dat jij je ideale klant centraal stelt. Dus niet “Ik ben een expert in branding en heb al 10 jaar ervaring”, maar “Wil je een sterke branding die klanten aantrekt? Ik help je met een ijzersterke strategie!”
Tijdens mijn 1:1 schrijfcoachingstraject ontdek je hoe je van prima teksten geweldige teksten maakt. Ik geloof er namelijk in dat elke ondernemer goede teksten kan leren schrijven, zonder jarenlange training. Als schrijfcoach en schrijver help ik jou om jouw kwaliteit te vertalen naar teksten waarmee jij je ideale klant aantrekt, vasthoudt en converteert. Zo ben je niet meer afhankelijk van een schrijver en kun je vanuit inspiratie en plezier krachtige teksten schrijven! Bekijk mijn aanbod of stuur me een berichtje om even kennis te maken en meer te horen.
Leave a Reply