Meer over:
Herken je dat? Je hebt een geweldig aanbod, maar je teksten missen kracht. Bezoekers haken af, je boodschap komt niet over zoals je wilt en je voelt dat je kansen laat liggen. Helder en overtuigend schrijven is essentieel als je jouw ideale klant wilt bereiken en activeren. In dit artikel geef ik je een praktisch stappenplan waarmee je heldere en overtuigende teksten schrijft die wél werken.
Veel teksten zijn niet helder en overtuigend, omdat ze te veel informatie bevatten. Je wilt te veel in één keer delen, waardoor je ideale klant struikelt over je teksten. Vraag jezelf daarom af: wat is het ene ding dat mijn ideale klant moet onthouden of doen na het lezen van deze tekst? Formuleer dit kort en krachtig voordat je begint om focus aan te brengen.
Als jij een tekst voor iedereen schrijft, bereik je niemand echt. Dus maak het concreet en schrijf met je ideale klant in gedachte. Wat is voor diegene belangrijke informatie? En hoe kun je het specifiek maken, zodat je ideale klant zich ook echt aangesproken voelt? Schrijf bijvoorbeeld het volgende op voordat je begint met je tekst:
Voor heldere en overtuigende teksten is het belangrijk dat je woorden en voorbeelden gebruikt die bij je ideale klant passen. Stel je bent een coach en coacht startende ondernemers. Dan werkt een zin als “Voel je je overweldigd door alles wat je moet regelen als startende ondernemer?” beter dan “Voor ondernemers die ondersteuning zoeken in het proces.”
Vage teksten overtuigen niet. Vervang algemene termen door specifieke woorden en details. Schrijf niet: “Onze methode helpt je groeien”, maar “Met onze methode heb je binnen 6 weken je eerste 5 klanten”.
Helder en overtuigend schrijven doe je ook door storytelling toe te passen en het herkenbaar te maken. Deel bijvoorbeeld een veel voorkomende situatie of deel hoe jij bent gekomen tot waar je nu staat.
Helder en overtuigend schrijven begint met een goede structuur. Je wilt je ideale klant van A tot Z meenemen voor een goed en duidelijk verhaal. Als je van hot naar her gaat, wordt je tekst onoverzichtelijk en moeilijk te volgen. Zo zorg je voor een logische opbouw:
Schrijf helder en overtuigend door actieve zinnen te gebruiken. Zo houd je de aandacht erbij van je ideale klant en spreek je diegene doelgericht aan. Vermijd lange, passieve constructies en ingewikkelde woorden.
Bijvoorbeeld: schrijf niet “Het contactformulier kan worden ingevuld op de website om een kennismaking in te plannen”, maar “Even kennismaken? Vul het contactformulier in op mijn website”.
Als je dit lastig vindt, check dan elke zin om te ontdekken of ie concreter of actiever kan. Want passieve zinnen sluipen erin, zonder dat je het doorhebt. Door je teksten na te lopen, houd jij het scherp.
Nu je ideale klant de hele tekst heeft gelezen, wil je dat diegene actie onderneemt. Als het goed is heb je dit van tevoren bedacht en nu is het tijd om hiermee af te sluiten. Ik pak nog even het voorbeeld erbij van de coach die startende ondernemers coacht. De call to action kan dan zijn “Wil jij als startende ondernemer een vliegende start maken met jouw bedrijf? Ik neem jou stap voor stap mee in het ondernemersavontuur, zodat je precies weet wat jij moet doen om van jouw bedrijf een succes te maken!”.
Zorg ervoor dat je het concreet maakt, anders overtuigt je tekst niet en onderneemt je ideale klant geen actie.
Heb je last van perfectionisme tijdens het schrijven? Check dan mijn gratis worksheet met concrete stappen om hiervan af te komen, zodat je makkelijker én met meer plezier teksten gaat schrijven. Download het gratis worksheet en begin vandaag nog!
Heb je een vraag en/of benieuwd wat ik voor jou en je teksten kan betekenen? Stuur me gerust een berichtje en dan kom ik bij je terug.
Leave a Reply